Hoe groen en klimaat de woningprijzen beïnvloeden

7 jan 2024

De afgelopen maanden werd via verschillende media duidelijk dat de klimaatverandering invloed heeft op huizenprijzen. Naast energielabels zijn er echter weinig harde indicatoren die de verkoopprijs kunnen beïnvloeden, tenzij er een ramp heeft plaatsgevonden. Aan de andere kant werkt een boom juist gunstig voor de waarde van je woning.

Klimaatrisico’s

Voor een financiële instelling is het incalculeren van sommige klimaatrisico’s van belang bij de hypotheekverstrekking.

  • Wateroverlast / overstromingen: het regent meer én de riolering en rivieren kunnen bij hevige regenval het water niet goed afvoeren.
  • De zomers worden droger en heter: bij langdurige droogte kunnen huizen verzakken. De temperaturen in woningen en in steden worden hoger doordat de bebouwing warmte vasthoudt. De hittestress vraagt om veel meer verkoeling.

Waar de klimaatrisico’s uit beeld zijn of geraken, kan informatie over deze risico’s een verplicht onderdeel van de onderhandelingen worden, staat in een analyse van ABN AMRO. Een lagere verkoopprijs kan dan kopers helpen om het herstel van een ramp te financieren.

Bekijk het rapport stapeling klimaatrisico’s en financiële draagkracht op de woningmarkt

Flinke boom: hogere waarde

Uit een nieuwe studie van het Planbureau voor de Leefomgeving, blijkt dat een flinke boom in de buurt kan zorgen voor vijf- tot tienduizend euro extra verkoopwaarde. Er is al veel bekend over de voordelen van groen in de stad en in de gebouwde omgeving in het algemeen.

Lees het rapport van PBL

Bron: Artikel Stedenbouw & Architectuur