Van Klimaatadaptatie naar Klimaatbestendig Oisterwijk

6 okt 2023

Met de Koploperstafel Duurzaamheid Oisterwijk zetten verschillende organisaties zich in voor duurzame initiatieven voor de vier kernen van Oisterwijk. Afgelopen jaren richtten we ons op het thema klimaatadaptatie. Het weer verandert: afgelopen zomer hebben we het allemaal ervaren. Extreme warmte, maar ook weken vol heftige regenval. We moeten ons blijven voorbereiden op extremer weer. Als Koploperstafel dragen we hier graag aan bij met: de landelijke wedstrijd Tegelwippen, hemelwaterafvoeren afkoppelen, een regeling voor de aanleg van geveltuintjes en is het schoolplein van 2College Durendael helemaal vergroend. Oisterwijk voorbereiden op het veranderde klimaat vraagt om lange termijn acties en structuur. Daarom is de stichting Klimaatbestendig Oisterwijk opgericht.

Klimaatbestendig Oisterwijk

Drie enthousiaste inwoners uit Heukelom (Hans de Jong), Moergestel (Evy Jansen) en Oisterwijk (Maarten de Wachter) gaan zich hiervoor inzetten. “We willen inwoners van gemeente Oisterwijk vooral inspireren en motiveren om zelf aan de slag te gaan. Op een makkelijke manier, zodat ze in de zomer buiten in hun tuin kunnen genieten en als het langer regent de straten en eigen tuin niet blank staan. Via onze website helpen we mensen met tips, ideeën en een overzicht van bijvoorbeeld landelijke subsidies. Dit doen we met ondersteuning van o.a. de gemeente en in samenwerking met de organisaties van de Duurzame Parel. ”, Evy Jansen, voorzitter Klimaatbestendig Oisterwijk. Het is mooi dat vanuit het platform Koploperstafel zulke nieuwe initiatieven ontstaan en we zo de kernen van gemeente Oisterwijk duurzamer en meer toekomstbestendig kunnen maken.

Nieuw thema Koploperstafel

Met de oprichting van Klimaatbestendig Oisterwijk willen we in het najaar van 2023 vanuit de Koploperstafel Duurzaamheid ons gaan richten op een ander thema, te weten: circulaire economie. We zoeken nog deelnemers die vanuit kennis of ervaring over dit thema hierover een bijdrage willen leveren. Voel jij je aangesproken, we horen het graag. Dit kan via een mail naar info@mvgduurzaamperspectief.nl

Evy Jansen (voorzitter Klimaatbestendig Oisterwijk en deelnemer Koploperstafel Duurzaamheid)
Marjo van Gennip (procesbegeleider Koploperstafel Duurzaamheid)